Mass Effect

Mass Effect

Mass Effect este un joc video de serie sience-fiction, având ca acțiune third-person shooter , dezvoltat de compania canadiană BioWare și lansat inițial pentru Xbox 360, PlayStation 3și Microsoft Windows.

Trilogia originală Mass Effect are loc într-o versiune fictivă a Căii Lactee în anul 2183. Comunitatea galactică a împătțit Calea Lactee în cinci sectoare diferite, cunoscute sub numele de Terminus Sistem, Traverse Attican, Interior, Spațiul Cosmic al Consiliului și Alianța Space. Pământul este foarte important în special în partea a treia, în timp ce stația spațială este cunoscută sub numele de Cetate și este un cod local. Al patrulea joc are loc în Heleus Cluster din galaxia Andromeda, la 643 de ani după evenimentele predecesorului său. Acțiunea se învârte în mare parte în jurul unui soldat pe nume comandantul Shepard, a cărui misiune este de a salva galaxia dintr-o rasă de ființe mecanice, puternice cunoscute sub numele de secerători și agenții lor, inclusiv primul antagonist al jocului Saren Arterius. În primul joc Mass Effect, Shepard vine să vadă investigarea lui Saren, și încearcă să înțeleagă de ce funcționează încet sub îndrumarea lui Suveran, un Reaper lăsat în urmă în zeci de mii de ani în Calea Lactee, când secerătorii au exerminat orice formă de viață din galaxie ca parte a unui ciclu ce reprezintă genocidul în masă. Scopul Sovereign este de a împiedica revenirea iminentă a hibernării flotei Reaper în spațiul întunecat extra-galactic, repornind procesul de exterminare. Al doilea joc are loc doi ani mai târziu în care Shepard se luptă cu Colecționarii, o rasă extraterestră ce răpește colonii umane întrgi cu scopul de a ajuta secerătorii să revină la Calea Lactee. În jocul final al trilogiei, Shepard poartă războiul împotriva secerătorilor.

Primul joc din serie, lansat în 2007, Mass Effect a fost creat inițial ca titlu exclusiv pentru Xbox 360, iar mai târziu a fost portat pentru Microsoft Windows de către Demiurg Studios și  PlayStation 3 de către Edge Reality.

Al doilea joc din serie, Mass Effect 2, a fost lansat pe 26 ianuarie 2010 în America de Nord și pe 29 ianuarie în Europa. Jocul are loc la doi ani după evenimentele din Mass Effect, în care coloniile umane  sunt atacate și dispar fără urmă. Comandantul Shepard este forțat să facă o alianță incomodă cu organizația paramilitară pro-umană, într-un efort de a descoperi cauza.

Mass Effect 3 a fost lansat pe 6 martie 2012. Casey Hudson a declarat că Mass Effect 3 „va fi mai ușor, deoarece nu trebuie să vă faceți griji cu privire la continuitatea cu următorul”. Cu toate acestea deciziile sunt importate în mod obișnuit din cele două titluri anterioare la Mass effect 3, cu scopul de a menține continuitatea în cadrul seriei. În capitolul final al trilogiei, secerătorii revin în forță și încep să atace Pământul. În timpul acestui atac, comandantul Shepard este pe Pământ și este forțat să fugă și să mobilizeze rasele avansate ale galaxiei, nu numai pentru a salva Pământul, dar și pentru a rupe un ciclu care a continuat timp de milioane de ani.

Mass EffectAndromeda este primul joc din serie care dispune de un mediu de lume deschisă, ce a început în perioada în care are loc Mass Effect 2, sărind apoi cu 634 de ani în viitor. Jucătorul personaj este Sara sau Scott Ryder, desemnat ca agent, însărcinat cu descoperirea de noi planete în Galaxia Andromeda.

Jocul a fost lansat pe 21 martie 2017 pentru Microsoft Windows, PlayStation 4 și Xbox One.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.