Modurile Minecraft

Modurile Minecraft

Jocul Minecraft este alcătuit din patru moduri: survival, creative, adventure și spectator, adică: supraviețuire, creativ, aventură și spectator și dispune de patru nivele de dificultate.

Survival mod

În acest mod, jucătorii trebuie să-și adune singuri resursele naturale ce se găsesc în mediul înconjurător, cum sunt lemnul sau piatra cu ajutorul cărora se fabrică diverse blocuri sau unelete. În funcție de dificultate, monștrii pot să apară în zonele întunecoase din apropierea jucătorului (personajului), fiind nevoie să construiască un adăpost pentru noapte. În acest mod există o bară  în care este reprezentată viața personajului, viață care scade odată cu atacul monștrilor, căderea în lavă, căderile în gol, înecul, sufocarea, foamea, etc, și încă o bară care reprezintă foamea, personajul trebuind să fie hrănit periodic, excepție făcând nivelul de dificultate cel mai mic.

Jocul este conceput și cu un sistem de inventariere, jucătorii putând astfel căra un număr limitat de obiecte. Atunci când jucătorul moare, obiectele cad și ele, iar jucătorul este plasat în locul inițial, din care a început, dar dacă jucătorul doarme într-un pat, locul este resetat. Obiectele căzute dispar într-un anumit timp, dar dacă sunt găsite acestea pot fi recuperate înainte de expirarea timpului. Se pot acumula puncte de experiență pentru diferite activități, precum minarea, topirea mineurilor, creșterea și înmulțirea animalelor, prepararea măncării, omorârea creaturilor. Aceste puncte se pot folosi pentru încantarea uneltelor, armurilor, armelor, făcându-le mult mai puternice, cu efecte speciale sau uzându-se mai greu.

Nivelul cu cea mai mare dificultate este hardcore și se diferențiază de celelalte prin dificultatea cadrului lumii, dar și din cauza morții; lumea este ștearsă atunci când personajul moare.

Creative mod

În acest mod, jucătorii au acces la toate resursele, materialele și uneltele din joc, pot să le plaseze sau să le elimine pe oricare și oricum. Personajele pot  să se deplaseze în voie, pot să zboare în orice direcție și să privească lumea de sus; nici o creatură nu poate să îi rănească și nici nu este afectată de foame. Modul creativ oferă posibilitatea jucătorilor să construiască și să creeze proiecte de dimensiuni mari.

Adventure mod

Introdus în Minecraft în cadrul versiunii 1.3, modul adventure a fost proiectat în așa fel încât jucătorii să poată experimenta aventuri și hărți fabricate de utilizator. Modul adventure este asemănător cu modul survival, însă sunt introduse câteva restricții pentru jucător. Obținerea obiectelor, uneltelor și experiența se realizează în modul în care dorește creatorul lumii. Blocul de comandă oferă creatorilor posibilitatea de a mări interacțiunile cu jucătorii prin intermediul unor comenzi de server.

Spectator mod

Modul spectator oferă posibilitatea jucătorilor să zboare în diverse lumi și să urmărească desfășurarea jocului fără să interacționeze. Deasemenea , în acest mod este posibil să se observe lumea din punctul de vedere al unui alt jucător sau al unei creaturi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.