Apariția Telefoanelor Mobile

Aparitia telefoanelor mobile

Apriția telefoanelor mobile, evoluția acestora cât și dezvoltarea acestora a trecut prin diverse forme, de la stațiile de emisie-recepție folosite în autovehicule, până la celularele moderne de astăzi.

Primele stații emisie-recepție erau folosite în dotarea ambulanțelor, mașinilor de poliție, taxiurilor, acolo unde era necesară intervenția promptă și operativă a autorităților. Aceste stații nu puteu fi conectate la rețeaua de telefonie fixă, nu eru dotate cu numere de telefon proprii pentru apelare, deci, nu puteau fi considerate telefoane mobile în sensul propriu. Mai târziu au apărut și variantele portabile ale acestora.

Inventatorul și omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson, în 1910 pune în practică conceptul de telefonie mobilă instalându-și un dispozitiv în mașina sa. Prin intermediul unei antene bifilare, reușește să se conecteze cu telefonia fixă națională în timp ce se deplasa prin țară.

După 1940, Motorola creează o stație de emisie-recepție de aproape o jumătate de metru pe care o numește “Handie-Talkie” și care a fost folosită de armata americană.

Pentru prima dată în 1926, telefonia-radio este folosită în Europa în trenul de lux Berlin-Hamburg. În scurt timp, radio-telefonia este introdusă de companiile aeronautice în avioanele de pasageri în scopul îmbunătățirii siguranței zborului. În timpul cel de-al Doilea Război Mondial, acest mijloc de comunicație a fost folosit și pe tancurile germane. La  sfârșitul războiului, aceste echipamente telelefonice intră în dotarea mașinilor de poliție germane ce patrulau în zona de ocupație briatnică. Utilizarea telefoanelor era încredințată numai specialiștilor de fiecare dată. După 1950, telefoanele mobile au putut fi folosite de nespecialiști pe vasele ce navigau pe Rin.

Inginerii ruși G. Saphiro și I. Zaharcenko, în 1946, testează cu succes un telefon montat într-o mașină care se putea conecta la rețeaua locală pe o rază de 20 de kilometri.

Primul telefon mobil complet automat MTA (Mobile Telephone System A) a fost creat și dezvoltat de Ericsson și lansat pe piața suedeză în anul 1956. Așadar, primul sistem care nu solicită control manual cântărea 40 de kilograme. În 1965, MTB produce o versiune mai evoluată ce cântărește 9 kilograme.

Tehnologia telefoniei mobile se află în plină expansiune. Odată cu ea, crește numărul utilizatorilor de mobile, cât și numărul de servicii și opțiuni realizabile cu ajutorul acestui device.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.