Ce este Streaming?

Ce este Streaming

Având în vedere că te afli aici cred că ești curios să afli ce înseamnă și de când a apărut streaming-ul. Când ne referim la streaming ne gândim la cineva care se joacă un joc și îl transmite pe youtube sau twitch. Dar de fapt streaming-ul înseamnă și altceva.

Cuvântul Streaming provine din cuvântul englez, stream, adică curgător, flux continuu. Prin utilizarea unui streaming, fisierul video sau audio ajunge de la cel care emite, la cel care recepționează și este redat în timp real, fiind diferit de metoda de descarcare în care fișierul video sau audio este copiat fizic la utilizator, apoi acesta este redat.

ISTORIC

În anul 1922 George Owen Squier a solicitat un brevet pentru aceasta tehnologie, când a înființat Wired Radio, o transmisie de semnale pe liniie electrice cu ajutorul cărora se putea asculta muzică, fără utilizarea radioului. Din păcate în următorii ani aceasta tehnologie a suferit foarte puține progrese, când abea la începutul anilor ‘90, odată cu dezvoltarea internetului, au fost dezvoltate și apariția primelor mass-media de streaming.

“Severe Tire Damage” a fost prima formație de rock care a susținut un concert live prin streaming în anul 1993.

Doi ani mai târziu RealNetworks a creat prima emisiune streaming audio, iar cea video a avut loc în anul 1996 de către Marc Scarpa.

Aplicația de streaming QuickTime4 este înființată de către Apple în anul 1999.

Odata cu anul 2000, streaming-ul a fost folosit pentru transmisiile în direct a multor emisiuni si jocuri sportive.

TEHNOLOGIE

Pentru a putea funcționa, streaming-ul are nevoie de protocolul client-server, astfel încât fișierul multimedia este pus la dispoziție pe un server special de streaming.

Viteza de transfer trebuie să fie mai mare decât banda cerută pentru a putea fi afișat în timp real.

Streamingul mai poate fi și cu conținut stocat, astfel încât aceasta poate fi redat la cerere (on demand). Youtube este exemplul perfect, deoarece acesta este o platformă cu conținut video on demand.

SOFTWARE

Cele mai utilizate formate pentru streaming sunt:

  • Advanced System Format;
  • Adobe Flash;
  • RealMedia;
  • QuickTime Player;
  • SHOUTcast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.