Istoria Apple

Istoria Apple

În 1976 în orașul Palo Alto, California, Steve Jobs împreună cu Steve Wozniak au pus bazele unei companii cu produse electronice.

Altair 8800 a fost adevăratul strămoș al computerelor personale lansat pe piață în 1975 cu mare succes de către compania Micro Instrumentation și Telemetry Systems din Albuquerque, New Mexico. Altair 8800 se livra prin poștă sub forma unor componente care trebuiau ansamblate de client. Ce se putea face cu acesta? Nimic, până când Bill Gates și Paul Allen, doi hackeri adolescenți au scris pentru el o versiune numită BASIC, cu ajutorul căreia se puteau face calcule rudimentare.

În 1975, Steve Jobs,  terminase liceul și dorea să-și facă un rost în viață. A lucrat ca programator pentru jocuri video la ATARI și frecventa un club al computerelor care se reunea în parc pe timpul nopții. Jobs a vazut aici o modalitate de a câștiga bani și s-a gândit să facă un computer. Pentru că nu avea calificarea necesară, a apelat la un prieten, Steve Wozniak “ WOZ”-care scrisese un limbaj de programare pentru un microprocesor, MOS Technology 6502. Woz era retras și prefera să stea în fața tastaturii, astfel a acumulat cunoștințele necesare pentru a se angaja la Hewlett-Packard.

Pentru a începe afacerea, Jobs și-a vândut mașina, iar Woz și-a vândut computerul.  Începuturile grele într-un garaj al părinților lui Steve Jobs au avut rezultate bune: 50 de plăci de bază proiectate de Woz au fost vândute cu 500 de dolari bucata, nu înainte de a fi botezate APPLE după numele casei de discuri a trupei Beatles, preferata lui Jobs.

Pe 1 aprilie 1976 s-a vândut primul Apple.Vânzările au mers foarte bine, iar cei doi au avut nevoie de încă o persoană să îi ajute financiar și l-au cooptat pe Mike Markkula care a înțeles repede că este vorba de o afacere profitabilă, punând la bătaie 91.000 de dolari. Această investiție s-a dovedit a fi rentabilă, astfel că pe 3 ianuarie 1978 firma celor trei a devenit Apple Incorporated cu un capital de 250.000 de dolari. Tot atunci, sediul firmei s-a mutat la Cupertino, unde s-a construit mai târziu vestitul campus Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.