Istoria virușilor

Istoria virușilor

Istoria virușilor de calculatoare este lungă și interesantă. Însă ea a devenit cu adevarat palpitantă din momentul în care a început să se dezvolte industria PC-urilor. Pe masură ce dezvoltarea acestor calculatoare noi progresa, a devenit posibilă și accesarea mai multor programe într-un singur computer. În același timp, s-a manifestat o opoziție împotriva a tot ceea ce însemna computerul. În anul 1986, câțiva programatori de la Basic&Amjad au descoperit că un anumit sector dintr-un floppy disk conține un cod executabil care funcționa ori de câte ori porneau computerul cu discheta montată în unitate. Acestora le-a venit ideea înlocuirii acestui cod executabil cu un program propriu. Acest program putea beneficia de memorie și putea fi astfel copiat în orice dischetă și lansat de pe orice calculator de tip PC. Ei au numit acest program virus, ocupând doar 360 KB dintr-un floppy disc.
În același an, programatorul Ralf Burger a descoperit că un fișier poate fi făcut să se autocopieze, atașând o copie într-un alt director. El a facut și o demonstrație despre acest efect pe care l-a numit VirDem (Virus Demonstration). Acesta a reprezentat un prim exemplu de virus, autentic, dar destul de nevinovat, întrucât nu putea infecta decat fișierele cu extensia .COM.
La scurt timp au început să apară numeroși viruși, fabricați peste tot în lume. Ei au evoluat rapid, luând diverse forme și înglobând idei din ce în ce mai sofisticate.
Iata o scurtă dar spectaculoasă evoluție a fabricării în serie în toate colțurile lumii și lansării pe piată a virușilor:
– în anul 1990 erau cunoscuți și catalogați 300 de viruși
– în anul 1991 existau peste 1000 de viruși
– în anul 1994 erau înregistrați peste 4000 de viruși
– în anul 1995 s-au înregistrat peste 7000 de viruși
Anul 1995 este cunoscut ca fiind și anul în care a început să apară conceptul de macrovirus, devenind în scurt timp o adevarată amenințare, deoarece erau mult mai ușor de fabricat decât părinții lor virușii. Aceștia nu erau adresați numai anumitor platforme specifice, precum Microsoft Word pentru Windows 3.x/95/NT și Macintosh, astfel încât ei puteau fi folosiți pentru orice program, ușurându-se calea de apariție a cunoscuților microviruși care au infestat fișierele la acea vreme produsul Lotus AmiPro.
Primul dintre macroviruși a fost cel folosit în Word și Word Basic. În luna iulie 1996 a apărut și primul microvirus cunoscut sub numele ZM.Laroux care era destinat distrugerii produsului Microsoft Excel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.