Jocurile

Jocurile

Primele jocuri video au fost realizate de Jon Snell între anii 1950 și 1960 și rulau pe platforme numite osciloscop sau pe computere EDSAC. Thomas T. Goldsmith Jr. Și Estle Ray Mann au creat în 1947 cel mai vechi joc pe calculator. Acesta era o simulare de rachete. Pentru acordarea dreptului de autor, a fost făcută o cerere pe 25 ianuarie 1947 și patentată în 1948 pe 14 decembrie.

O versiune a jocului și 0 numită Noughts and Crosses a fost creată de A.S.Douglas, ca parte a disertației de doctorat la Universitatea din Cambridge în 1952, pe un computer al universității EDSAC.

William Higinbotham, a creat Tennis For Two în anul 1958 în laboratoarele naționale din Brookhaven și a fost folosit pentru a distra vizitatorii laboratorului.

Un joc de simulare spațială a fost creat de Steve Russel în 1962, numit Spacewar. Acest joc este considerat de mulți specialiști ca fiind primul joc pentru calculator, cât și cel mai important joc realizat vreodată, răspândindu-se cu repeziciune la universități și laboratoare de cercetare. Părintele jocurilor video, Ralph Baer, a patentat în 1968 o versiune a unei console numită Television Gaming and Training Apparatus.

Jocurile pot fi clasificate mai ușor după genul lor, datorită elementelor tehnice a diferitelor platforme, cum ar fi spațiul alocat acestora. Odată cu trecerea anilor valoarea comercială a crescut, numărul banilor destinați producției jocurilor a crescut, cererea de artiști talentați a obligat companiile de specialitate să se conformeze.

Refolosirea unor genuri este evidentă în încercarea de a stabili francize, care de multe ori folosesc aceleași teme, caractere, situații, etc. Din acest motiv, foarte multe jocuri sunt o combinație de mai multe genuri și există foarte puține care ies din tipar și nu pot fi clasificate.

Un joc care lansează un gen nou poate să nu fie primul care are îndeajuns de mult succes comercial pentru ca alte companii să reproducă acel succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.