Mac OS X

Mac OS X

La data de 24 martie 2012, Apple a dezvoltat, comercializat și vândut sistemul de operare Mac OS X pentru computerele sale de tip Macintosh. Începând cu anul 2009, fiecare computer Macintosh are preinstalat cea mai recentă versiune a acestui sistem se operare. Mac OS X este succesorul sistemului de operare Mac OS original sau „clasic” , care a fost principalul sistem de operare al Companiei Apple Computers –astăzi Apple – încă din 1984. Spre deosebire de predecesorii săi, Mac OS X este un sistem se operare bazat pe platforma Unix, construit pe tehnologiile dezvoltate de Compania NeXT din anul 1985 și începutul anului 1996, când NeXT a fost achiziționat de Compania Apple. Versiunea 10.5 deține calificativul “UNIX 03” atunci când rulează pe procesoare Intel.

Abrevierea numelui provine din limba engleză OS=Operation Sistem, ceea ce înseamnă sistem de operere, iar litera X este numeralul roman care înseamnă 10 și se referă la succesiunea de sisteme de operare anterioare Macintoch ca Mac OS 8 și Mac OS 9.

În 1999 a fost lansată prima versiune Mac OS X server 1.0, iar în martie 2001 a urmat versiunea „desktopMac OS X 10.0 (termenul desktop se referă la calculatoare mici care au loc pe masa de lucru). Până astăzi au fost lansate multe alte versiuni de „tip end-user” și „server”, cea mai recentă fiind Mac OS X versiunea 10.8 din 25 iulie 2012. Versiunile de Mac OS X poartă denumiri de feline. De exemplu, Mac OS X versiunea 10.5 este numită Leopard, versiunea 10.4 se numea Tigru, versiunea 10.3 poartă numele Pantera. Sistemul se operare Mac OS X versiunea 10.9 marchează începutul unei schimbări în schema denumirilor purtate de OS X. Versiunea OS X 10.9 este numită după o locație din California de Nord unde se practică surfing-ul și se numește Mavericks. Apple a început să folosească nume de feline odată cu eliberarea initial a OS X.

Foarte asemănătoare din punct de vedere architectural cu varianta de  desktop este versiunea Mac OS X Server. Prin comparație, ea mai include câteva unelte administrative (software) pentru managementul grupurilor sau pentru accesul simplificat la serviciile de rețea de bază. Aceste unelte includ un agent de e-mail, un server Samba, un server LDAP, un server de nume și altele. Este preinstalat pe echipamente hardware de tip server Xserve de la Apple, dar poate  să și ruleze pe majoritatea modelelor de computer Apple. De asemenea , Apple mai produce și versiuni de Mac OS X specializate pentru utilizarea pe următoarele produse de consum: Apple TV, Apple IPhone și Apple IPod Touch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.