Sharp versus Dell -rezoluție 8k

Sharp versus Dell -rezoluție 8k

Este incredibil ce se întâmplă în domeniul TV-urilor de vârf. Chiar dacă aceste minunăţii tehnologice ajung să coste cât un apartament sau cel puţin o garsonieră, toţi producătorii importanţi de pe piaţă se luptă pentru superlative absolute în specificaţii cât şi pentru râvnitul titlu de a fi primul.

Sharp a prezentat în ultimii ani mai multe monitoare LCD cu rezoluție 8K, însă acesta este primul televizor 8K disponibil pentru consumatori. De menționat este că, pentru a-l porni, acesta are nevoie de 4 fluxuri Full HD.

Președintele diviziei de televizoare din cadrul Foxconn, Kay Chiu, a comunicat că Sharp va dezvolta televizoare 8k de 60”, 65” și 80”.

În ciuda faptului că monitoarele 4K încă nu au ajuns în mainstream, fiind în continuare prea scumpe pentru majoritatea utilizatorilor pentru a putea justifica achiziţia, DELL a anunţat la CES 2017 un nou monitor pentru PC cu rezoluţie 8K. Acesta poartă numele UP3218K şi vine ataşat de un preţ mai mare decât al unui PC high-end la care acesta ar trebui conectat. Desigur, publicul ţintă pentru un asemenea produs este utilizatorul care are nevoie de rezoluţie înaltă şi culori cât mai naturale.

UP3218K este echipat cu un panou de 32” şi oferă o rezoluţie de 7680 x 4320 pixeli, adică de patru ori mai mare decât 4K, şi afişează 1,07 miliarde de culori, acoperind astfel 100% din gamuturile AdobeRGB şi sRGB. Designul său este preluat de la modelele mai vechi de monitoare, DELL, cu picior şi construcţie din aluminiu.

Oficialii DELL prezenţi la dezvăluirea monitorului în cadrul CES consideră că preţul de 4999 dolari nu este tocmai exagerat, având în vedere că rezoluţia afişată este egală cu cea a patru monitoare 4K de dimensiuni mici. Fiind vorba despre un monitor high-end, compania americană recomandă acest monitor pentru designeri, fotografi şi alţi profesionişti din mediul creativ. Având în vedere puterea de procesare grafică necesară pentru rezoluţia 8K, jocurile video ies din discuţie momentan, întrucât hardware-ul pentru PC-uri nu este încă destul de puternic pentru a oferi performanţă ridicată în rezoluţii care depăşesc 4K.

Producătorii sunt încă timizi în ceea ce privește lansarea de ecrane care să suporte o asemenea rezoluție, fie pentru că este prea devreme pentru ele, fie pentru că tehnologia nu este încă suficient de bine stăpânită. Asta nu înseamnă că nu există și temerari în acest domeniu, iar cei de la Sharp sunt unii dintre aceștia. Monitorul are diagonala de 27” și display-ul are rezoluție 8K, sau 7680 x 4320 de pixeli, rezultând o densitate de 326 ppi. În plus, monitorul vine și cu o rată de refresh de 120Hz. Însă dacă privim monitorul dintr-o parte: e cam la fel de gros cât un DEX, așa că probabil nu l-ai vrea pe birou. Tehnologia există, așadar, doar că trebuie rafinată până se ajunge la dimensiuni rezonabile.

Tot la Sharp găsești televizorul Aquos, cu diagonala de 70” și tot cu rezoluție 8K. Din motive de neînțeles, cei de la Sharp fac reclamă televizorului spunând că ecranul oferă detalii pe care ochiul uman nu le poate vedea. Tot cu rezoluție 8K este și televizorul de 85”, bazat pe tehnologia IGZO LCD.

Televizorul ar trebui să ajungă spre finalul anului în China și în Japonia, iar la începutul anului 2018 în luna februarie în Taiwan și în martie în Europa. Deși nu a fost confirmat oficial prețul, mai multe surse vehiculează suma de 9.000 de dolari pentru televizor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.