Sony

Sony

După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, la sfârșitul anului 1945, un tânăr din Tokyo, Masaru Ibuka, și-a deschis un mic magazine de reparat aparate radio, într-o clădire dezafectată de atacurile bombelor în Nihonbashi. Un an mai târziu s-a alăturat Akio Morita, un coleg al său, împreună înființând compania numită TOKYO TSUSHIN  KOGYO K.K.(Tokyo Telecommunications Engineering Corporation). Această companie a proiectat prima bandă de înregistrare din Japonia, numită “Tip-G “.

Auzind despre invenția “tranzistorul“ a firmei Bell Labs, Ibuka a călătorit în Statele Unite la începutul anilor 1950. Ibuka a convins firma Bell Labs să licențieze tehnologia tranzistorului pentru compania sa. Multe companii americane căutau să folosească tehnologia tranzistorului în scopuri militare. Ibuka și Morita își doreau să aplice această tehnologie în comunicații. Companiile americane Regency și Texas Instruments au creat primele radiouri cu tranzistori, însă compania lui Ibuka și Morita a reușit cu succes să le comercializeze.

Primul radio cu tranzistori japonez comercializat a fost Sony TR-55, creat de Tokyo Tsushin Kogyo, în anul 1955. În iarna aceluiași an succesul a continuat prin crearea lui Sony TR-72, produs bine vândut atât în Japonia, cât și în Germania, Olanda, Canada și Australia. TR-72 a continuat să fie un produs  popular la începutul anilor 1960, dispunând de șase tranzistori, push-pull de ieșire și calitatea sunetului  mult îmbunătățită. Compania a mai produs și TR-6, cu un design subțire innovator și un sunet de calitate capabil să rivalizeze cu radiourile portabile cu tub. TR-63 a deschis primul magazine din Statele Unite și a lansat noua industrie a microelectronicelor de consum, în 1957. De la mijlocul anilor 1950, tinerii americani au început să utilizeze radiouri portabile cu tranzistor în număr foarte mare, de la aproximativ 100.000 de unități la 5.000.000 de unități la sfârșitul anului 1968. Acum, Sony este un conglomerat japonez multinațional cu sediul în Minato, Tokyo, fiind al cincilea după mărime. Sony este unul dintre cei mai importanți producători de echipamente de comunicații, electronice, video, console de jocuri video, precum și de produse care folosesc tehnologia informației pentru piața de consum sau cea profesională.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.